Вхід

Участь у АПКБУ у круглому столі «Держава та приватний сектор на захисті національної безпеки: від взаємодії до партнерства»

23.10.2021

19 жовтня 2021 року у Національному інституті стратегічних досліджень відбувся круглий стіл «Держава та приватний сектор на захисті національної безпеки: від взаємодії до партнерства».

У ході заходу обговорювалися актуальні питання формування ефективного державно-приватного партнерства (ДПП) у сфері національної безпеки, теоретичні підходи до розвитку ДПП та особливості його застосування у безпековій сфері. Представлено огляд іноземного досвіду із розбудови довіри між державним та приватним сектором у питаннях забезпечення національної безпеки. Окремо розглянуто перспективні напрями розвитку ДПП в Україні.

У вступному слові директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов наголосив на актуальності розвитку державно-приватного партнерства у сфері національної безпеки. За сучасних безпекових умов ДПП у цій сфері має перспективи для розвитку та потребує вдосконалення законодавчої бази, розбудови довіри між державою і приватним сектором, спільної розробки конкретних заходів партнерства. Директор НІСД побажав усім учасникам плідної та цікавої дискусії.

Із вступним словом також виступив Голова правління Асоціації професіоналів корпоративної безпеки України (АПКБУ) Іван Герасимович, який наголосив, що недержавний (приватний) сектор безпеки має стати невіддільною частиною системи національної безпеки України» – саме таку програмну ціль бачать перед собою Асоціація професіоналів корпоративної безпеки Україні (АПКБУ) та український партнер ASIS International, глобальної мережі професіоналів безпеки.

Іван Герасимович: «З чого ми виходимо: є суспільство і є держава, яка має забезпечити захист цього суспільства від зовнішніх і внутрішніх загроз. Забезпечення безпеки суспільства разом із суспільством набагато ефективніше. Саме тому у розвинених країнах застосовується державно-приватне партнерство. Дійсно ефективним таке партнерство є в країнах, де держава користується довірою суспільства, брак якої наразі відчувається в Україні. Говорити про ефективне державно-приватне партнерство ми не можемо, допоки не буде реальних заходів зі зміцнення такої довіри. Розвиток ДПП передбачає також зміцнення довіри бізнесу до держави. Без довіри немає партнерства – і це головна умова для ефективного ДПП».

Голова правління ГО «ASIS Ukraine» Віктор Панчак виступив з презентацією іноземного досвіду та звернув увагу, що у розвинених країнах світу застосування ДПП у забезпеченні національної безпеки є поширеною практикою, а розвитку взаємодії державного та приватного сектору приділяється значна увага. Наголосив, що у передових країнах у формуванні та розвитку ДПП, таких як Велика Британія, Франція, Німеччина та США, створення правової бази та інституційне забезпечення вважається першоосновою формування ефективної моделі ДПП у сфері безпеки. Саме тому, ґрунтуючись на кращих закордонних практиках, формування ефективної системи ДПП у сфері національної безпеки має стати неодмінною умовою захисту і подальшого розвитку України.

Модераторка засідання, завідувачка відділу державної та громадської безпеки центру безпекових досліджень НІСД Оксана Маркєєва підкреслила, що національна безпека стає результатом колективних дій держави та суспільства, а також презентувала проєкт аналітичної доповіді НІСД «Держава та приватний сектор на захисті національної безпеки: від взаємодії до партнерства», підготовленої фахівцями інституту та експертами у сфері корпоративної безпеки.

В аналітичній доповіді увагу дослідників акцентовано на політико-правових умовах розвитку ДПП у забезпеченні національної безпеки, іноземному досвіді, підходах до практичного впровадження ДПП в окремих сферах національної безпеки, зокрема воєнній, державної та громадської безпеки, цивільного захисту, кібербезпеки та протидії дезінформації, а також визначено напрями удосконалення нормативно-правового забезпечення державно-приватного партнерства у сферах національної безпеки і оборони.

Під час обговорення з коментарями виступили начальник науково-дослідного відділу Центрального НДІ озброєння та військової техніки ЗСУ Віктор Дихановський, командувач Національної гвардії України Микола Балан, голова правління АПКБУ Іван Герасимович, директор Науково-дослідного фінансового інституту Київського національного торговельно-економічного університету Ірина Запатріна, член правління АПКБУ Микола Погребицький, експерт Міжнародного інформаційного агентства «Вектор Ньюс» Петро Шатковський, Олександр Бєлов, які висвітлили окремі проблеми розвитку ДПП у сферах національної безпеки та розвинули напрями удосконалення законодавчого забезпечення ДПП. У ході обговорення було запропоновано підготувати звернення до Президента України про сприяння реалізації пропозицій щодо формування ефективного державно-приватного партнерства у сфері національної безпеки, включаючи переведення відносин між державними та приватними суб’єктами з площини взаємодії у партнерство. Представник Офісу Президента України Микола Антипов наголосив на необхідності ретельного опрацювання питань, пов’язаних з бюджетними видатками та ризиками у реалізації ДПП.

У завершальному слові директор НІСД Олександр Богомолов відзначив неабияку важливість обговорюваних у ході круглого столу питань: підготовлена фахівцями Інституту та експертами у сфері корпоративної безпеки доповідь має надати поштовх для розвитку державно-приватного партнерства у сфері національної безпеки.
 

Джерело - 

У НІСД відбувся круглий стіл «Держава та приватний сектор на захисті національної безпеки: від взаємодії до партнерства» | Національний інститут стратегічних досліджень (niss.gov.ua)