Вхід

Рекомендації від Комітету Судового та Кримінально-Правового Захисту

01.04.2020
Комітету Судового та Кримінально-Правового Захисту надав наступні рекомендації

 

1. Терміново перевести роботу всіх судів на роботу через систему Електронний суд з метою обмеження візитів до суду та участі у содових засіданнях. Відеоконференції не працюють у зв’язку із тим: що учаснику судового провадження все рівно треба обрати суд та явитися до нього з метою прийняття участі у відеоконференції. Це стосується судів, у яких налагоджена ця система.

2. Терміново внести зміни в процесуальні кодекси щодо спливу термінів, протягом яких сторони мають процесуальні права щодо подачі клопотань, оскарження рішень, винесенні рішень тощо.

3. Запровадити єдину практику щодо розгляду судами судових проваджень по різним категоріям спорів. Зараз одні суди переносяться на квітень, інші переходять в письмове провадження, треті взагалі зупиняють розгляд.

4. Через Постанову координаційної наради керівників правоохоронних органів держави, за участі Голови Ради Суддів України, Голови Верховного Суду, Голови Вищого Антикорупційного Суду, Міністра юстиції та інших керівників державних органів закріпити однаковий для всіх правоохоронних органів «особливий режим роботи в умовах карантину», з урахуванням вже існуючого Листа Ради Суддів України № 9рс-186/20 від 16.03.2020 про встановлення особливого режиму роботи судів України, який має в себе, зокрема, включати:

- Мінімізувати кількість осіб слідчо-оперативної групи, яка виїздить на місце події (наприклад до 5 осіб: водій, слідчий, експерт, 2-а оперативних працівники), для чого закріпити в кожному органі конкретні постійно діючі СОГ та транспорт за ними, які будуть виконувати лише функцію виїзду на місця події на період «карантину», з вжиттям у подальшому щоденних заходів дезінфекції осіб, їх одягу, обладнання, транспорту тощо, передбачивши певну грошову надбавку за виконання робіт в таких особливих умовах;

- Мінімізувати безпосередній контакт між заявниками та працівниками правоохоронних органів при прийнятті заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень, для чого закріпити можливість подававати повідомлення про злочини, на період «карантину»,- електронними засобами зв’язку, а також створення та належне функціонування (з щоденною реєстрацією) у кожному підрозділі правоохоронних органів «спеціальних зовнішніх скринь для повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень»;

- Обмежити на період «карантину» кількість осіб (сторін та інших учасників кримінального провадження), які підлягають безпосередньому допиту, виклику та доставки до приміщень всіх підрозділів правоохоронних органів, для чого закріпити можливість подававати письмові покази електронними засобами зв’язку (у тому числі шляхом надання слідчими переліку запитань з наступними відповідями), а також шляхом надання письмових показів до «спеціальних зовнішніх скринь для повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень»;

- Обмежити на період «карантину» кількість клопотань до суду про надання дозволу на проведення окремих слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій, зосередившись лише на невідкладних та тих, неподання яких миттєво може призвести до спричинення непоправної шкоди інтересам держави, громадян чи окремих юридичних осіб (Зазначене не повинно стосуватися подання та розгляду клопотань про обрання, продовження чи зміну запобіжного заходу стосовно підозрюваних).