Вхід

В Києві зібралися фахівці з безпеки бізнесу для обміну досвідом

12.11.2019
Про що говорили на IV конференції «Корпоративна безпека».

6 листопада в Києві в готелі Hilton Kyiv відбувся масштабний захід для спеціалістів у галузі забезпечення безпеки бізнесу - IV конференція «Корпоративна безпека», організована юридичною фірмою Sayenko Kharenko за підтримки Асоціації професіоналів корпоративної безпеки (АПКБУ).

Ця конференція є очікуваним заходом, який традиційно збирає представників бізнесу, правоохоронних органів, законодавчої влади та експертів з різних галузей ринку безпеки.

Відкрили конференцію Сергій Погребной та Олена Сукманова, партнери ЮФ Sayenko Kharenko. У своїй вітальній промові пан Погребной зазначив, що проблеми безпеки бізнесу є надзвичайно актуальними як в Україні, так і в сусідніх країнах. Безпека бізнесу в Україні має розглядатися виключно у комплексному контексті: через комплаєнс, превенцію, корпоративну розвідку, управління ризиками, внутрішні розслідування та аудит.

Віра Михайленко, суддя Вищого антикорупційного суду, зазначила, що справедливе правосуддя є складним процесом: Україна довго будувала антикорупційні інститути та нормативну базу, тож треба трохи часу, аби уся система запрацювала належним чином і справи корупціонерів розглядалися якісно та в межах чинного законодавства. Вищий антикорупційний суд вже здійснює судовий контроль на етапі слідства.

Галина Янченко, народний депутат України, заступник голови депутатської фракції політичної партії «Слуга Народу» наголосила, що боротьба з рейдерством є одним з пріоритетів чинного складу Верховної Ради. Пані Янченко наголосила, що питання рейдерства є дуже актуальним з 2014 року, а пік рейдерських атак на бізнес припав на 2017 рік. 2 листопада набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», який має суттєво полегшити боротьбу з рейдерством і зробити інститути захисту прав власності більш ефективними.

Також Галина наголосила, що депутати планують обмежити повноваження Національної поліції та СБУ в частині розслідування економічних злочинів. У планах депутатів створення таких умов ведення бізнесу в Україні, аби бізнесу дотримуватися вимог законодавства та чесно сплачувати податки було легше та вигідніше, аніж порушувати закон і працювати в «сіру». Депутати від парламентської більшості готові завзято працювати заради швидких змін на краще у нашій країні.

Андрій Боровик, виконавчий директор Transparancy International Ukraine, наголосив, що потрібно активно напрацьовувати інструменти для запобігання корупції: «Треба працювати над превенцією, максимально зменшувати вплив держави на бізнес. Нам дуже необхідна прозора та ефективна робота правоохоронних органів», - підсумував пан Боровик.

В рамках дискусії топ-менеджерів про те, що для них є корпоративною безпекою, яку модерував Сергій Погребной, партнер ЮФ Sayenko Kharenko, керівники провідних українських підприємств були досить одностайними:

Юрій Сорочинський, генеральний директор «Nemiroff» зазначив, що бізнес, який сплачує податки, повинен мати можливість спокійно працювати та збільшувати свою ефективність, а не тримати постійну оборону на 360 градусів.

Арсеній Белюкін, генеральний директор ГК «Верес», вважає, що бізнес має оцінювати ризики «в довгу»: тобто прогнозувати та вибудовувати моделі протидії ризикам по трьом напрямкам: в галузі економічної безпеки, інформаційної безпеки та фізичної безпеки. Горизонт прогнозування ризиків має становити не менше 3-4 років.

Василь Даниляк, член Наглядової ради концерну «Галнафтогаз», сказав, що в Україні досить суттєвими є економічні ризики, тож великим компаніям без професійної служби безпеки буде важко протистояти їм.

Пан Даниляк зазначив, що в країнах Східної Європи служба безпеки є необхідною складовою підприємства. В середньому у крупних компаніях це від 7 до 10 спеціалістів. Дуже важливим завданням корпоративної служби безпеки є аналітична робота, аби в керівництва компанії було розуміння ситуації на ринку та в економіці в цілому. Варто мати карту ризиків.

Василь Даниляк підсумував свій виступ тим, що менеджмент компанії, в свою чергу, має створювати належні умови праці для робітників, аби запобігти великій «текучці» кадрів.

Сергій Нечипоренко, директор департаменту безпеки бізнесу і персоналу MTI, розповів учасникам конференції про попередження злочинів та інших протиправних дій через проектування середовища (CPTED).

Пан Нечипоренко розпочав свою доповідь з тези, що витрати на безпеку повинні бути пропорційні рівню потенційних загроз.

Політики безпеки та застосування засобів інженерного захисту мають бути єдиним цілим в системі безпеки сучасного підприємства. Політики з безпеки мають бути актуальними та зрозумілими для співробітників.

Пан Нечипоренко розповів, що локація торгової точки визначає і підходи до забезпечення її безпеки. У якості вдалого прикладу запровадження концепції CPTED Сергій навів складський комплекс «МЛП-Чайка» в Київській області. Архітектура та навколишній простір цього комплексу відповідають вимогам CPTED. З цих же вимог виходять і компанії, які входять до групи MTI, при плануванні локації торгових точок.

В цілому конференція була не тільки насичена цікавим та корисним контентом, а і стала майданчиком для нетворкінгу та дружнього спілкування для спеціалістів з безпеки більше ніж з 5 країн світу. Такі заходи, безумовно, необхідні українському бізнесу та країні в цілому.