Вхід

Звернення ГО «Всеукраїнська Асоціація Приватних Детективів» та «Український детективний союз»

15.05.2017
Пройшов рівно місяць з моменту дуже важливої для українського суспільства події – 13 квітня 2017 року Верховна Рада України прийняла більшістю голосів Закон України «Про приватну детективну (розшукову) діяльність».

Треба відмітити, що все світове співтовариство приватних детективів та тих, хто займається недержавною безпекою у різних країнах світу, дуже позитивно сприйняли прийняття такого законодавчого акту у незалежній Україні. Особливо було відмічено край демократичний підхід українських законодавців у виборі державного органу, який має регулювати окрему професію – приватну детективну діяльність. Відомо, що автори Закону внесли свідому правку до тоді ще законопроекту № 3726, якою визначили таким державним органом – Міністерство юстиції України. Тим самим Верховна Рада України, та автори Закону показали світу, що у нашій державі ключовими є ті підходи до законодавства, які прийняті у розвинутих державах.

Були і є окремі думки серед посадовців, що приватну розшукову діяльність повинні регулювати органи МВС. Вже все світове товариство вважає, що це застарілий підхід, який не має під собою ні логіки, ні міжнародного визнання. Такий підхід є переважно у державах, де зараз чи раніше були присутні ознаки руйнування професії, спроби авторитарно підпорядкувати приватних детективів державним силовим відомствам. Для прикладу, саме така ситуація є у Російській Федерації. На відміну від такого підходу, у розвинутих країнах, наприклад — у США, Великобританії, Німеччині та інших державах верховенства права приватну детективну діяльність регулюють не силові відомства.

Приватні детективи України щиро вдячні народним депутатам — авторам Закону України «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» та всій Верховній Раді України за європейський підхід до законотворчості у сфері приватної детективної діяльності.

Громадські об’єднання «Всеукраїнська Асоціація Приватних Детективів», «Український детективний союз» та всі, хто працює у сфері приватної детективної діяльності звертається особисто до Президента України П. Порошенко :

1.      Використовуючи право Президента – не допустити ветування вказаного Закону з єдиною метою – не дати змоги, щоб приватна детективна діяльність була використана для формування корупційних складових.

2.      Приватна детективна діяльність повинна розвиватись як у розвинених державах світу, для чого приватні детективи України наголошують, що регулювати професію повинно Міністерство юстиції України.

3.      Як найшвидше підписати Закон України «Про приватну детективну (розшукову) діяльність», чим сприяти розвитку професії на основі європейських та світових демократичних цінностей та верховенства права.

З повагою, Громадські об’єднання «Всеукраїнська Асоціація Приватних Детективів» та «Український детективний союз»